- Snakk om Mobbing driver et flott arbeid, sier Brede Frettem Csiszas fra Vålerenga Hockey.

Gir julegaver til dem som har lite

Butikkene og administrasjonen på Sørlandssenteret ønsker å gjøre en innsats for dem som trenger det mest, i samarbeid med Blå Kors Kristiansand. Ansatte og kunder inviteres til å gi en julegave eller en god opplevelse til dem som har lite.

Av Ivar Eidsaa

– Vi inviterer alle besøkende til Sørlandssenteret om å gi en gave som kan legges under juletreet vi setter opp her på senteret i forbindelse med samarbeidet med Blå Kors. Vi oppfordrer også ansatte i butikkene om å gi en gave, sier senterleder Liv Andersen.

– Vi inviterer alle besøkende til Sørlandssenteret om å gi en gave som kan legges under juletreet vi setter opp her på senteret i forbindelse med samarbeidet med Blå Kors. Vi oppfordrer også ansatte i butikkene om å gi en gave, sier senterleder Liv Andersen.

Mange gruer seg

– Det er mange som gruer seg til julen. Samarbeidet med Sørlandssenteret betyr mye for så mange, og gjør at barnefamilier kan få gode opplevelser i forbindelse med julen. Det sier markedsansvarlig Henning Reme i Blå Kors Kristiansand, som bakteppet om samarbeidet mellom Blå Kors barnas stasjon og Sørlandssenteret.

– Det er viktig å kjenne seg som del av et fellesskap. Det er mange, faktisk ganske mange, som føler seg utenfor dette fellesskapet. De kan ha vokst opp i et hjem med rus, opplever ensomhet og kan ha ulike utfordringer som et resultat av dette, og mange opplever at lommeboken ikke strekker til, sier Reme.

– Derfor er samarbeidet med Sørlandssenteret så viktig, sier Reme.

Hjem til rus

Faktum er at 10 prosent av barna lever i hjem med vedvarende lav inntekt, og at to til tre barn i hver klasse bor i et hjem hvor en eller flere ruser seg. Barnas Stasjon alene tar imot over 6.000 besøkende hvert år.

– Gavene som samles inn vil gå til dem som er i sårbare livssituasjoner som følge av rus, psykiatri eller stram økonomi, og som kanskje sjelden eller aldri har anledning til å kjøpe julegaver til sine, sier Reme.

På Barnas Stasjon blir julen barnas høytid, med en rekke aktiviteter på barnas premisser.

– I julen blir det vanskelige forsterket – brutte familieforhold kan bli ekstra vanskelig, utfordringer med rus og psykiske helse blir forsterket, og lavinntekten blir ekstra vond. Forventningene hos både barn og voksne er store, så det å gi en gave som f.eks. gavekort på tøy, gavekort på mat til høytiden eller et måltid på en av senterets restauranter, kan vare lenger enn selve julaften. Da blir det god jul, hele julen.

Veronica Reinertsen fra Kitchn, Eileen Byggseth fra Dressmann, Gry Stavenhaugen fra Kremmerhuset og Kine Liene fra Boys of Europe.

Tar også imot brukt tøy

– På Sørlandssenteret vil vi i førjulstiden betjene et eget Blå Kors-hus hvor vi tar i mot brukt tøy, og skulle det være butikker på senteret som har tøy som man ikke får omsatt, så tar vi gjerne i mot dette. Alt som kommer inn vil bli delt ut til de som vi er i kontakt med og som har behov for en slik håndstrekning, sier Reme.

Reme fikk seg imidlertid en stor overraskelse da samarbeidet mellom senteret og Blå Kors ble presentert for butikklederne på Sørlandssenteret.

– Givergleden er stor her på senteret. Vi ønsker derfor å overrekke noen gaver allerede nå, sa Liv Andersen som sammen med flere butikker overrakte en handlekurv full av julegaver med leker, tøy, gavekort fra bokhandel, sportsutstyr og mye mer, store så vel som små.

– Da er vi i gang. Jeg håper det kan bli mange flere gaver som vi kan overrekke opp mot jul, sa Andersen videre.

– Tusen, tusen takk, på vegne av alle mottakerne, sa en overrasket og beveget Henning Reme da samarbeidet ble kunngjort.

Senterleder Liv Andersen, informasjonsansvarlig Miriam Hanssen og markedskoordinator Hege Stoltenberg med den første handlekurven med julegaver.

– Dette vil vi gjerne være med på!

– Dette er bare så viktig å være med på. Klart vi vil gjøre vårt. Det sier Hege Dahl og Cathrine Bergum som henholdsvis driver Høyer og Feel på Sørlandssenteret.

Hege Dahl sier seg glad over det samarbeidet som Sørlandssenteret og Blå Kors Kristiansand har inngått.

– Det er fint å kunne bidra, sier Dahl, i det hun overrekker en mengde klær og utstyr til Henning Reme.

– Jeg har lenge gått og tenkt over hvem vi kunne gi disse luene, skjerfene, beltene og andre produkter til. Vi ønsket at dette skulle gå til noen som kunne gi det hele som gaver til personer og familier som virkelig trenger det, og ta passer jo Blå Kors Kristiansand og Barnas Stasjon perfekt, smiler Dahl.

Henning Reme og Hege Dahl fra Høyer.

Gir ferdig pyntet juletre

Cathrine Bergums Feel-butikk gir juletreet som skal stå i senteret hvor gavene som gis, kan legges ned.

– Vi gir et ferdig pyntet juletre. Når innsamlingen slutter, så gis treet til Blå Kors, sier Bergum, om treet som koster 5.000 kroner.

– Dette er bare så fint å kunne delta, sier Bergum.

– Treet vil vi gi til en av familiene som er brukere hos oss, sier Henning Reme.

Cathrine Bergum fra Feel og Henning Reme.