Tidgiverkalenderen 3. desember

– Det å se at barn og unge mestrer, gir stor mening. Det sier Marianne Baarli som går dagravn på Tangen videregående skole og Kvadraturen skolesenter. Hun er også med i Blå Kors Ung som Tidgiver.

Det er nå halvannet år siden Blå Kors Kristiansand ble med på dagravntjenesten, et tilbud i nært samarbeid med politiet, hvor hensikten er at to dagravner jevnlig går rundt sammen på de to videregående skolene i Kvadraturen og områdene rundt, for å møte og snakke med ungdommene som er elever ved skolene.

– Dagravntjenesten er det samme som natteravntjenesten, bare med den forskjellen at vi går på dagen, sier Marianne Baarli som har vært med som dagravn helt siden Blå Kors Kristiansand ble med.

Har med hunden Scania

Marianne har med seg hunden Scania når hun går natteravn, noe som har fungert meget bra.

– Scania er en 11 år gammel wheatenterrirer og det fungerer svært godt å ha den med. Scania fungerer som en god kontaktskaper og ikke minst overfor mange av våre nye landsmenn, har det vist seg å være svært verdifullt, da flere av disse kan ha et anstrengt forhold til hunder, sier hun.

Marianne forteller om flere som har vært livredde i møte med Scania. Men når ungdommene etter hvert tør både å nærme seg, og ikke minst klappe Scania, har det vært sterkt hvor mye det betyr for ungdommene å mestre situasjonen.

Fungerer som et «plaster»

– Scania gjør mange triks, kan hoppe, danse og besvime, noe som alltid vekker mye latter og oppmerksomhet. Og ofte kan kontakten med Scania lede til gode samtaler om både smått og stort, sier Marianne Baarli.

– Scania er jo et «plaster» for mange av de sårene som ungdommene kan få gjennom livet, legger hun til.

Hun er også med som Tidgiver i Blå Kors Ung.

– Både mannen min og jeg er med som Tidgivere i Blå Kors Ung, både på kveldene i Rådhusgaten, og i Vision Skatehall. Vi er også med på ungdomskveldene på Vision en gang i måneden, sier hun.

Mange historier

– Det er så fint å være med i Blå Kors Ung, legger hun til.

– Vi gleder oss hver gang vi skal ned. Det som imponerer med Blå Kors er hvordan dem som er brukere av ulike tilbud blir møtt. I Blå Kors har alle lik verdi, om man har en toppers dag, eller om dagen kan være noe ugrei, sier hun.

God kontakt med ungdommene over tid, gjør at hun blir godt kjent med mange. Flere av dem forteller om de utfordringene de møter i livene sine.

– Jeg får høre mye, også om forhold ungdommer ikke burde oppleve. Det gjør at jeg får en enda større lyst til å bidra, sier Marianne.

Hun streker under viktigheten av at ungdommene har en plass hvor de kan få delt tankene sine.

– Delt sorg er halv sorg, delt glede er dobbelt glede, presiserer hun.

Meningsfylt

Marianne Baarli er utdannet helsefagarbeider, og har i alle år arbeidet med barn og unge som har ulike psykiske lidelser

– Det er viktig at barn og unge kjenner på mestring, noe som er avgjørende for en god utvikling. Mestring gir mening, sier hun.

Marianne Baarli forteller også hun får svært mye tilbake ved å være med.

– Fordi arbeidet er meningsfylt, og fordi den rausheten som man blir møtt med i Blå Kors, betyr så mye. Det er så mye god energi her, sier hun.

Hun forteller også om en helt spesiell opplevelse:

– Jeg var en av flere som gikk under fanen til Blå Kors under årets borgertog 17. mai. Det å høre «se, der kommer Blå Kors», hvor vi ble møtt med applaus og endog jubel, var noe helt spesielt. Jeg var så stolt over å representere Blå Kors som gjør så mye godt for så mange, sier Marianne Baarli.