– Det betyr langt mer for familiene som får et ferieopphold enn vi kan ane. Det handler om å gi gode opplevelser til mennesker som ofte er i en svært utfordrende livssituasjon. Det sier paret Siw Kora Strømstad og Morten Bentsen som i tre år har vært med som Tidgivere i Blå Kors ferier.
– Jeg har selv kjent på hvor det betyr å få bli med på en ferie i regi av Blå Kors ferier, forteller Siw Kora Strømstad.
– Jeg vokste opp i en familie med store utfordringer, og det betydde bare så mye for både min mor og meg at vi fikk et ferieopphold i regi av Blå Kors. Den gangen ble feriene lagt til Skjærgårdsheimen, og oppholdet ble en oase, en friplass hvor vi fikk mange gode opplevelser som bidrog med mye god energi vi kunne trekke veksler på da vi kom hjem igjen, sier hun.
Siw hadde hørt mye om hvordan Blå Kors ferier drev arbeidet av Bianca Nilsen som i flere år har arbeidet i Blå Kors ferier.
Ville gi noe tilbake
– Det betydde mye for min oppvekst at vi fikk et ferieopphold, og jeg ønsket å gi noe tilbake slik at andre kunne få de samme gode opplevelsene som det min familie fikk, sier hun.
Siw hadde truffet Morten Bentsen, og da det også er mangel på menn som kan være med som tidgivere under de ulike feriene som Blå Kors ferier arrangerer, bestemte de to seg for å bli med som tidgivere.
Første gangen var i 2016, da Blå Kors ferier arrangerte sommerferie med Folkehøgskolen Sørlandet på Birkeland som base, og med flere familier som deltakere.
Hver sommer siden har de vært med her, samt vært tidgivere under feriene som er blitt arrangert på Hovden og nå i sommer i Horten.
Mange utfordringer
– Det har fungert fint. Vi treffer mange sårbare familier som virkelig trenger å få gode opplevelser. Behovene for et slikt tilbud er stort, langt større enn vi tror. Et ønske for tiden som ligger foran er at Blå Kors ferier kan få økte midler slik at enda flere kan nyte godt av et ferieopphold i trygge og gode omgivelser, fremholder Siw og Morten.
De arbeider begge i skoleverket, og ser på nært hold de utfordringene mange familier strever med.
– Det er nok hardere og tøffere å vokse opp i dag enn da vi selv vokste opp. Det er mer som skjer rundt familiene. Påvirkningen fra sosiale medier er enorm, hvor det ofte formidles et bilde av at alt skal være dyrt og flott, dessverre er glansbildet ofte falskt, ikke ekte, sier Siw engasjert.
Økonomiske utfordringer
De forteller at mange barn har ikke alltid trygge og gode foreldre eller voksenpersoner rundt seg. Flere familier strever også med økonomien. Mange har ikke råd til så mye.
– Det er ikke uvanlig at det kan koste opp mot 6.000 kroner i året i kontingenter, utstyr, turer og turneringer hvis barna ønsker å være med på en fritidsaktivitet.
Man kan bare tenke seg hvor vanskelig det er for en familie å skulle etterkomme barnas ønsker når man strever tungt til bare å klare det aller mest nødvendige i hverdagen, sier Siw.
– Mange familier må også se langt etter å kunne ta en tur i Dyreparken, i Aquarama eller andre tilbud, sier Morten.
Sterke øyeblikk
De forteller om en av familiene som var på ferieuken på Birkeland, hvor et av barna spurte flere ganger om det virkelig gikk an å skulle forsyne seg av cornflakesen som stod på bordet, for cornflakes var det beste han visste, men hjemme så hadde de ikke råd til å kjøpe nettopp det. Lillesøsteren spurte på sin side om det gikk an å forsyne seg av påleggsfatet, eller om pålegget var til noen andre.
– Det ble sterkt å se gleden de viste da de fikk vite at det vare bare å forsyne seg av både cornflakes og pålegg, og det river en i hjertet over at familier lever under slike forhold, sier Siw.
Fint å gjøre noe sammen
Siw og Morten har valgt å ta med sine egne barn når det er med som Tidgivere.
– Det har vært veldig positivt, og det har vært en øyeåpner for dem å møte familier som kan streve så tungt som tilfellet er for mange, forteller de.
De er klare på at de kommer til å fortsette som Tidgivere, noe også barna er innstilt på.
– Det er jo fint når barna forteller at de heller dropper å være med på en turnering med sitt eget idrettslag til fordel for å være med på en av feriene, sier Morten.
– Det er en «sabla» god plass å være for både oss og for barna. Etter hvert har også flere av vennene våre blitt med som tidgivere, noe som har brakt mye positivt med seg. Vi er blitt som en storfamilie å regne som en konsekvens av det hele, sier Siw Kora Strømstad og Morten Bentsen.