Kilden og Blå Kors sammen om Juleevangeliet

Kilden Dialog og Blå Kors Kristiansand samarbeider tett når Juleevangeliet settes opp i Kilden 19. og 20. desember. Publikum inviteres også til å legge ned en julegave under Ensomt juletre. Gavene går til dem som av ulike årsaker ikke har anledning til å kjøpe julegaver til seg og sine.

Av Ivar Eidsaa

– Blå Kors Kristiansand skal ha egen stand i foajeen i forkant av forestillingene. Derfor ble det naturlig å invitere publikum til å legge ned en gave til familier som trenger en håndsrekning til jul, sier Silje Hansen Flemmen, produsent for forestillingen og også den som har regien.

– Treet står allerede fremme og vi håper det vil fylle seg godt opp under juletreet frem mot jul, legger hun til.

Budskapet er evig aktuelt

Det er blitt en solid tradisjon at Kilden Dialog setter opp Juleevangeliet før jul.

– I år er det åttende gangen vi fremfører Juleevangeliet. Innholdet varierte noe i starten, men vi har nå funnet en flott mal når det gjelder tekster, musikk og fremføring, sier Hansen Flemmen.

– Juleevangeliets budskap er jo evig aktuelt, også det som omhandler omsorg og beskyttelse av de svakeste blant oss. Fortellingen om Jesu fødsel har vært et viktig ritual for vestlig kulturtradisjon, og i Kildens historie har vi ønsket å bære tradisjonen videre med musikk, dramatisering og lesing av teksten, sier hun.

For de svakeste i 110 år

– I år gjør Kilden Dialog dette i tett samarbeid med Blå Kors Kristiansand, en organisasjon som har virket for de svakeste i Kristiansand i 110 år, forteller hun.
Ole Paus, en av Norges mest erfarne og unike formidlere blir med og setter sitt preg på den tradisjonsrike konserten. Selve juleevangeliet skal leses av Elisabeth Lindland og tre fortellere fra Blå Kors Kristiansand.

– Kristiansand Symfoniorkester under ledelse av dirigent Trond Madsen, Kildens eget seniorkor, Sølvstrupene, mannskoret Vestergabet og et eget barnekor fra Blå Kors Kristiansand, skal stå for det musikalske, så skaper vi en god og varm julestemning for dem som står på scenen og selvsagt for publikum, sier Hansen Flemmen.

– Det blir bare en nydelig kombinasjon, smiler hun.

230 aktører på scenen

– Juleevangeliet er en fin kontrast til alt maset og jaget og førjulskonsertene som preger tiden før jul. Derfor var det svært hyggelig at når Blå Kors Kristiansand i år feirer 110-års jubileum, at vi kunne samarbeide i år. Det er vi veldig glad for, sier direktør for Kristiansand Symfoniorkester, Geir Rebbestad.

– Det blir en svært variert forestilling, med nærmere 230 aktører på scenen alt i alt, sier Rebbestad videre.

Det blir også høy allsangfaktor under forestillingen.

– Det har også vært en tradisjon med Juleevangeliet siden startet, å involvere publikum, og hva er vel mer jul enn å synge de tradisjonelle julesangene sammen.

Guds omsorg for de svakeste

Og midt i det hele står altså Ensomt juletre.

– Juleevangeliet er fortellingen om Jesu fødsel. Maria og Josef ble avvist fra Herberget, og henvist til en stall. Da barnet ble født åpenbarte det seg en engel som erklærte at det nyfødte barnet var Messias, frelseren. En hærskare av engler kom til og lovpriste Gud for det som hadde skjedd, sier Ronnie Jacobsen i Blå Kors Kristiansand.

– Guds omsorg for de svakeste er sterkt knyttet til Jesu fødsel. En ubetinget omsorg for de svakeste står også sentralt i arbeidet vårt. To-tre barn i hver skoleklasse går hjem til rus hver dag, over 2.500 barn i Kristiansand kommune lever i lavinntektsfamilier og 10 prosent av befolkningen har rusutfordringer. Dette er virkeligheten i vår by, sier Ronnie Jacobsen.

Er evig takknemlig

– Vi er evig takknemlig for det Kilden og andre aktører i Kristiansand gjør for Blå Kors, og hvor samarbeidet med Kilden er med på å sette julen i perspektiv, sier Mette Austrud fra Barnas Stasjon hos Blå Kors Kristiansand.

– Det er ikke alle som gleder seg til jul, og som opplever ensomhet, og kjenner på at de ikke helt vet hvordan de skal få det til å gå rundt for å kjøpe julegaver til sine egne barn. Vi har også besteforeldre som tar kontakt med oss fordi de ikke har råd til å kjøpe julegaver til sine egne barnebarn. Derfor er det så betydningsfullt med samarbeid med Kilden slik vi har i år, sier Austrud.

– Juletreet står fremme, så de som ønsker det, kan allerede nå legge ned gaver under Ensomt juletre, sier Kristine Aasen og Silje Hansen Flemmen.

Mange som får gaver

– Vi ser også at mange familier som legger ned en gave under Ensomt juletre, snakker med sine egne barn om at det er mange som ikke kan få like mye som dem selv, sågar at mange ikke har råd eller anledning til å kjøpe julegaver overhodet. Det å gi dem verdier med å gå og kjøpe en gave, og at de kan bidra inn mot dem som har lite eller ingenting selv, sier Austrud.

Det er mange som er mottakere, alt fra dem med en tidligere rushistorikk, som sliter med psykisk helse, til fattigdom og ensomhet, til dem som mangler nettverk og tilhørighet.

– Gavene går til brukere på Barnas Stasjon, til familier som tar kontakt med Blå Kors og spør om hjelp, til deltakere i ettervernarbeidet, og flere av dem som er med i Blå Kors Ung, som noen eksempler, sier Mette Austrud.

Sammen om Ensomt juletre: Direktør for Kristiansand Symfoniorkester, Geir Rebbestad, Kristine Aasen fra Barnas Stasjon Kristiansand, Silje Hansen Flemmen, produsent for forestillingen og også den som har regien, og Mette Austrud fra Barnas Stasjon Kristiansand.