Festaften med Blå Kors i Kilden

Festaften i med Blå Kors: Sterke inntrykk og musikk i toppklasse

[av_image src=’http://www.blakorskrs.no/wp-content/uploads/2020/02/WEB_2020-02-22-BlÜ_Kors_Festaften_Kilden-01910-1500×430.jpg’ attachment=’10091′ attachment_size=’featured’ align=’center’ styling=» hover=» link=» target=» caption=» font_size=» appearance=» overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ admin_preview_bg=»][/av_image]

[av_one_full first min_height=» vertical_alignment=» space=» custom_margin=» margin=’0px’ padding=’0px’ border=» border_color=» radius=’0px’ background_color=» src=» background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=» mobile_breaking=» mobile_display=»]
[av_textblock size=» font_color=» color=» av-medium-font-size=» av-small-font-size=» av-mini-font-size=» admin_preview_bg=»]
Kort oppsummert ble Festaften med Blå Kors i Kilden en kveld hvor artister og musikere strålte om kapp og leverte varene, og flere tidligere rusmisbrukere fortalte hvordan livet hadde endret seg etter at de fikk hjelp til å legge rusen bak seg og komme seg videre i livet. Det ble mange sterke inntrykk i Kilden denne lørdagskvelden, under mottoet «I sentrum står et menneske».

Av Ivar Eidsaa

John, Olaf og Arvid Solheim

Olaf Theodor Messel var en av dem som fortalte fra sitt tidligere liv med rus.
– Det har vært tøffe og utfordrende år, men også innholdsrike og flotte, kunne Messel fortelle.
Olaf Theodor Messel vokste opp i et godt hjem. Som alle andre barn og unge var også Olaf på jakt etter et miljø å være en del av. Et slikt fant han ikke. Allerede i barneskolen begynte Olaf å ruse seg, og i 30 år var han rusmisbruker.
– Jeg fikk sosial angst, og var inn og ut av både institusjoner og fengsel, sa han. Da han var som lengst nede, gjennomførte han en rusbehandling, og fikk kontakt med Blå Kors Kristiansand da han skulle etablere et rusfritt liv.
– Den 2. mai i år har jeg vært rusfri i åtte år, kunne Olaf fortelle, til varm og sterk applaus fra salen. Olaf er i dag svært aktiv i Steg for steg-tilbudet som Blå Kors Kristiansand gir til dem som er på vei tilbake til et rusfritt liv.
– Det finnes ikke håpløse mennesker, bare håpløse tilfeller, la Messel til.

John Egebakken kunne fortelle at han ruset seg i 40 år, og han ble rusfri i januar 2015.
– Jeg fikk hjelp til å bryte med det gamle livet. Etter 40 år i rus tar det tid å komme tilbake til et rusfritt liv. Livet var så skakkjørt som det kunne få blitt. Jeg strever fortsatt med å komme tilbake. Nå har jeg vært rusfri i fem år, og nå begynner det å bli et liv, fortalte han. På nytt responderte salen med sterk og ekte applaus. John har i dag ansvaret for sykkelpilotene i Blå Kors og sykler rundt på beboere fra tre av byens omsorgssentre.
Under oppsetningen av Juleevangeliet i Kilden i desember, var både John og Olaf med. De to leste da juleevangeliet.
– Det ble den beste julen jeg har hatt, sa Olaf Theodor Messel, igjen til en rørende sterk applaus fra salen.

Festaften med Blå Kors i Kilden
Fullsatt sal i Kilden

Sørlandsrekka med Stein Roger Sordal, Marte Wulff, Erik Faber, Thom Hell, koret Exodus fra Betania, samt musikerne Bernt Rune Stray, Jonny Sjo, Kim Ofstad og kapellmester Stein Austrud bidro alle til en stor musikalsk og kunstnerisk opplevelse for de over tusen publikummerne i Konsertsalen.

Erik Faber har opptrådd i Blå Kors-regi flere ganger og sier han har stor sans for det arbeidet som Blå Kors gjør i Kristiansand.
– I Blå Kors kan man komme som man er, det blir ikke gjort forskjell på noen. Det å skulle havne i rus kan skje hvem som helst, sier Faber.
– Blå Kors er til stede for mennesker i mange ulike livssituasjoner, og de får hjelp til å komme seg videre i livet, legger han til.

Roar Doksæter vokste opp i «et pent møblert hjem» i Fyllingsdalen i Bergen. Det var ingenting verken hjemme eller i oppveksten som skulle tilsi at Roar skulle ende ut som en tung rusmisbruker.
Han stiftet bekjentskap med rus første gang da han gikk i 8. klasse. Det som startet med alkohol, utviklet seg etter hvert også til å omfatte hasj. Etter en tid ble det også amfetamin.
– Jeg fortsatte å ruse meg, og jeg ruset meg til bunns, sa han. Han stod formelig på bar bakke. Ekteskapet hadde gått i stykker, og han mistet kontakten med datteren.
– Jeg klarte å bestemme meg for å komme ut av rusen, og gjennomførte rusbehandlingen i Kristiansand og ble med i Blå Kors her i Kristiansand.
Han fortalte om en prosess med mange tøffe tak, og gradvis klarte han å ta livet tilbake. Han fikk gode oppgaver i Blå Kors som gav mestring og bygde stein for stein. Innen den dagen kom at han ville flytte hjem til Bergen.
Roar leder i dag Steg for steg-arbeidet i regi av Blå Kors i Bergen, har funnet tilbake til ektefelle og datter, og lever i dag et rikt liv.

Sammen med Roar sto Nicolai Gunnarshaug, en beskjeden haugalending som fortalte om en oppvekst preget av mobbing og utenforskap, og etterhvert rus og kriminalitet. Vi hørte om hvordan han er blitt et nytt mennesker uten rus, og at han i dag har tilbud om fast jobb og lever et godt liv.

Festaften med Blå Kors i Kilden
Generalsekretær Kjetil Haga og Arvid Solheim

Generalsekretæren i Blå Kors Norge, Kjetil Haga, berømmet Blå Kors Kristiansand for det arbeidet som er blitt gjort her i byen de siste årene.
– Kristiansand har utvidet arbeidet betydelig, for å kunne nå de mange som trenger det. Innad i Blå Kors-familien er det mange som er blitt inspirert av det arbeidet som gjøres i Kristiansand, sa Kjetil Haga, og avsluttet med «look to Kristiansand», til stor begeistring fra salen.
[/av_textblock]
[/av_one_full]

[av_gallery ids=’10090,10088,10105,10107,10132,10131,10130,10129,10128,10127,10126,10125,10123,10122,10075,10121,10120,10124,10102,10117,10114,10074,10113,10071,10084,10087,10112,10111,10110,10108,10104,10103,10070,10069,10096,10095,10094,10067,10093,10092,10091,10082,10081,10080,10078,10072,10099′ style=’thumbnails’ preview_size=’portfolio’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’5′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’ admin_preview_bg=»]