Scorer høyt på livsgledebarometeret

– Dette tilbudet er så viktig for at jeg skal klare å etablere et rusfritt liv. Det sier «Per». Han er en av dem som er med i Steg for Steg og som hver fredag møtes til friluftsaktiviteter og sosialt samvær sammen med Jan Thomassen, tidligere innehaver av Villmarksglimt i Vennesla.

Av Ivar Eidsaa

Det er fredag morgen. Klokken har passert 09.00. En gjeng på en fem-seks personer sitter rundt et bord i Rådhusgata for en kopp kaffe. Praten går livlig. Det er tydelig at trivselsfaktoren er stor. Det spøkes og smilet sitter løst. Når kaffekoppen er tømt, bryter gruppen opp, setter seg i bilen og triller av sted til Vennesla.

– Jeg har vært i rusbehandling i 14 måneder. Det har vært en lang vei tilbake til et rusfritt liv, forteller «Per».

Han forteller at han startet tidlig å ruse seg. Han kom til et punkt hvor han kjente det var helt nødvendig å få hjelp til å bli kvitt rusen.

– Livet kan endres

– Det blir til å ta små skritt av gangen, og se hva man klarer, sier han.

Han har kommet langt. Etter å ha gjennomført en rusbehandling hos ARA, fortsatte han i en ettervernsgruppe. Det var en stor dag da han kunne begynne på en utdannelse, og det er gått så godt at han snart skal avlegge fagprøve og få fagbrev.

– Det er godt å se at livet kan endres. Men det tar tid å etablere et rusfritt liv. Å være med i denne gruppen her har vært veldig fint. Jeg er oppvokst med et aktivt liv i skog og mark, så dette tilbudet her passer svært godt. Skal jeg klare å holde meg rusfri, er det helt nødvendig å få kjenne på den energien jeg får ved å være med i gruppen. Det gjør at jeg kan score høyt på livsgledebarometeret, smiler «Per».

Latter og fine samtaler

Vel fremme i Jan Thomassens fredfulle rike på Gapahukleieren som ligger på Knudane ved Steinsfossen, skinner solen fra en tilnærmet skyfri himmel. Jan Thomassen tar varmt i mot hver enkelt. Noen går raskt i gang med å hogge opptenningsved til bålet. Andre finner frem storøksa for å kløyve noen av kubbene som ligger klare.

Etter hvert blir bålet fyrt opp. Kaffekjelen henges over bålet. Snart brer den gode kaffeduften seg. Alle får en tår, og praten går. Det blir mye latter og fine samtaler.

Det er rett og slett en fantastisk gjeng å være sammen med.

Noen velger å hogge ved.
Kaffen er snart klar.

Et av flere tilbud

Olaf Theodor Messel fra Steg for Steg i Blå Kors Kristiansand har et godt øye for hver og en. En av deltakerne har behov for en prat. Et par andre sitter stille og nyter sin kaffekopp.

– Friluftstilbudet med Jan Thomassen startet opp januar 2019. I dag er vi en god gjeng som kommer en gang i uken, som et av flere tilbud som gis gjennom Steg for Steg, forteller Olaf Theodor Messel.

Litt senere er det klart for lunch. Alle er aktivt med i matlagingen. Siden velkomstkaffen har noen fortsatt med å hogge ved. Et par andre tar med seg fiskestangen for å se om ørreten kan bite. Andre spikker tyribiter.

– Tyribitene plasseres i vridde vedstubber og passer derfor supert som opptenningsved. Dette er bare en av mange aktiviteter i friluftstilbudet i Vennesla, sier Olaf Theodor Messel.

Olaf Theodor Messel gjør klar lunchen.
– Det er en fin gjeng som kommer hit på fredagene, sier Jan Thomassen.

Dette er Steg for Steg

Blå Kors steg for steg Kristiansand er en virksomhet med forankring i recovery.

Recovery er en filosofi og en holdning som fremmer den enkeltes muligheter, makt og ansvar over eget liv. I alt arbeid og oppfølging innen recovery, er innholdet tilpasset deltakerens perspektiv.

SFS er et lavterskeltilbud for personer som opplever utenforskap – med et hovedfokus på mennesker med en rusmiddelavhengighet, samt deres pårørende.

Tjenestetilbudet er basert på individuell skreddersøm, der nettverksbygging, struktur og eventuell tilnærming til arbeidsliv og/eller utdanning står sentralt. Det handler om å møte den enkelte «der han/hun er» og tilpasse oppfølging, oppgaver og tiltak med utgangspunkt i individuelle behov. Målsetning er at hver enkelt skal oppleve mestring og mening i sin prosess til et ønsket, verdig liv.

Steg for Steg er et nasjonalt Blå Kors konsept, som per i dag er etablert i Oslo, Drammen, Fredrikstad, Bergen og Kristiansand.

Skreddersøm innebærer ulike innfallsvinkler for å komme tilbake til et ønsket liv. For noen vil det være å delta i og oppleve mestring og mening gjennom friluftsaktiviteter.