Verdens Psykiske Helsedag 2020

Verdensdagen for psykisk helse: «Spør mer»

Gjennom flere arrangementer og konserter er Blå Kors Kristiansand med og markerer Verdensdagen for Psykisk Helse 2020 som har som mål å fremme økt bevissthet om psykisk helse.

Av Ivar Eidsaa

Det er mye som skjer i forbindelse med verdensdagen den 10. oktober, forteller Gro Anita Kåsa Poulsen og Daniel Dahl, henholdsvis prosjektleder for Sone&Some og studiomanager ved Studio B, hos Blå Kors Kristiansand.

Å bli sett og høre til
Også i år er Blå Kors med som arrangør av denne viktige dagen. Verdensdagen i Kristiansand er et samarbeid mellom Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse (LLP, Mental Helse, Energiverket/Kristiansand kommune, Sørlandet sykehus og Blå Kors. Kulturalliansen Maskefall er en samarbeidspartner til verdensdaggruppen i år. Maskefall består foruten de
allerede nevnte organisasjonene, også av Kilden Dialog og Alarm.

Alle har behov for å bli sett. Det å bli sett gir en opplevelse av å høre til og å være viktig. Tilhørighet er grunnleggende for en god psykisk helse. Det å vise interesse for et annet menneske, er å gi oppmerksomhet og kan ha en fin og god effekt hos den enkelte, på jobben, i nabolaget, mellom venner, familie og dem vi møter tilfeldig gjennom dagen, sier Gro Anita Kåsa Poulsen.

Musikalsk lansering og utstilling
Kl. 13.00 lørdag 10. oktober, inviterer Verdensdagen Kristiansand og Kulturalliansen Maskefall til musikalsk tekstlansering og utstilling på Kristiansand bibliotek. Tekstsamlingen og utstillingen har tatt utgangspunkt i årets tema «Spør mer». Kunstner og kunstterapeut Karin Gulaker har ledet kunstgruppen som består av deltakere fra Mental Helse Kristiansand, Energiverket og Huset. Den anerkjente forfatteren Gaute Heivoll har sammen med Kristian Landmark i Maskefall jobbet frem de ulike tekstene som skal fremføres på selve verdensdagen.

Panelsamtale
Blå Kors Kristiansand inviterer i tillegg til to konserter, og en egen panelsamtale for å sette fokus på årets tema. Panelsamtalen finner sted fredag 9. oktober i lokalene til Blå Kors Chat-senter i Kristiansand, Denne blir filmet og lagt ut både på TV Agder og på sosiale medier. Virksomhetsleder Anette Gausdal vil presentere helt ferske tall fra SnakkOmPsyken.no. Daniel Haugjord, 10. klassing og medlem av Blå Kors Chat-senters ungdomsråd, deltar i panelsamtalen sammen med Heine Steinkopf, fagsjef fra RVTS Sør, Hildegunn Tønnessen Seip, forsker fra Ansar Høgskole, Maria Østhassel, psykolog i Assistert Selvhjelp AS og
influencer på PsyktDeg. Benedicte F. Jonassen som er fagansvarlig på SnakkOmPsyken.no leder samtalen som blant annet vil ta tak i debatten i media om hvor mye fokus vi skal ha på å snakke med ungdom om psykisk helse, om det er bare eller ikke bra.

To konserter
Samtalen blir også en fin anledning til å markere at SnakkOmPsyken.no har vært i drift i ett år. Svært mange barn og unge har i løpet av dette året vært i kontakt med Chat-senteret som huser Ungprat.no, SnakkOmMobbing.no og SnakkOmPsyken.no.

Psykisk helse er noe vi alle har og for å markere verdensdagen så bredt som mulig, inviterer vi til to konserter, sier Daniel Dahl som er studiomanager for Studio B, Blå Kors Kristiansands eget musikkstudio som holder til på Gimlekollen mediesenter.

Adrian Jørgensen
Den 8. oktober får vi besøk av det spennende popbandet Finding Neo hvor flere av dem som er med kommer fra konservatoriet
ved Universitetet i Agder. Finding Neo har flere sanger som fanger noe av tematikken for dagen, blant annet High Low, sier Dahl.
Fredag 9. oktober kommer Adrian Jørgensen, kjent for sin deltakelse i The Voice, Stjernekamp og flere TV-opptredener som Beat for Beat og MGP.

Denne konserten blir noe helt spesielt. Adrian Jørgensen og hans management tok selv kontakt med oss og fortalte at han hadde skrevet en sang som han har kalt Motvind. Han ønsket å fremføre denne i et konsertformat, en sterk låt om det å stå alene, i motvinden. Han ønsket å gi ut denne sangen i samarbeid med Blå Kors, så under konserten 9. oktober blir med andre ord denne låten lansert for første gang. Konserten blir livestreamet, sier Dahl.

Under konserten vil også Adrian Jørgensens gitarist, Tommy Kristiansen, som har spilt for og sammen med Kurt Nilsen, Marit Larsen, Maria Mena, Alan Walker og mange flere, skal ha et eget konsertsett på denne fredagen. Kristiansen har fikk mye ros for hans første soloplate som kom for et par år siden, og noen dager før konserten, lanserer han nok en låt. Så konserten 9. oktober blir hans første liveopptreden etter denne utgivelsen, sier Daniel Dahl.