Overrekkelse av gaver

Gavedryss til Blå Kors-ungdommen

Odd Fellow Ordenen i Kristiansand ønsket å bidra for å sikre at de som trenger det, kan feire jul på en god måte. Resultatet ble flere hundre julegaver til Blå Kors Ung (BKU).

Av Ivar Eidsaa

– Wow! Jeg har ikke ord, sier Tonje Haugjord Refsnes, virksomhetsleder for Blå Kors Ung i Kristiansand, da hun ankommer Odd Fellow-bygget i Kristiansand for å hente julegavene som kvinner og menn i Odd Fellow ønsket å gi. Der lå det et berg med julegaver og ventet.

Lørdag formiddag formelig yrte det i Odd Fellow-lokalet i Festningsgaten 2. I døren stod Henry og Marit Vetås og sørget for at alle spritet hendene, og i festsalen stod en gjeng klar til å ta imot gavene som Odd Fellow-medlemmene ville levere inn. Medlemmene kom spredt, slik at smittevernreglene hele tiden ble ivaretatt.

Stor velvilje

– Givergleden har vært stor, sier Toril Hundal og Frank Ellefsen i Odd Fellow Ordenen i Kristiansand.

– I år ble det vanskelig å gjennomføre vårt tradisjonelle julemarked, så da kom kreative sjeler opp med et forslag om å samle inn gaver som kunne gå til ungdommene i BKU. Da vi inviterte de to Rebekka-logene (kvinner) og de to Odd Fellow-logene (herrer) til å delta, var velviljen stor, forteller Hundal og Ellefsen.

I overkant av 400 medlemmer

Odd Fellow-logene i Kristiansand har noe i overkant av 400 medlemmer totalt, og mellom to og tre hundre julegaver ble i løpet av lørdagen levert inn, så det var en anselig haug som ventet på Haugjord Refsnes.

Mye forskjellig var blitt kjøpt inn, og alt var behørig merket. «Klær til gutt 10 år», «Gavekort til kino for en familie», «Genser til gutt/mann», «Middag på restaurant for en familie», «Leker til jente tre år», som noen eksempler.

– Drives godt og seriøst

Hundal og Ellefsen forteller at Odd Fellow ofte har valgt å samle inn midler til det arbeidet som Blå Kors gjør i Kristiansand. I forbindelse med at Odd Fellow feiret jubileum i fjor, ble 200.000,- samlet inn og gitt til Barnas Stasjon. I årene forut ble hele overskuddet fra julemarkedene som ble gjennomført, donert til Blå Kors-arbeidet i Kristiansand.

– Det er noe med det arbeidet som Blå Kors driver i Kristiansand. De har et arbeid for alle aldersgrupper og arbeidet drives godt og seriøst. Samtidig vet vi at mange trenger hjelp på en eller annen måte, så det vi da kan gjøre, er å bidra med det vi kan samle inn slik at Blå Kors kan ha de tilbudene man har for dem som trenger det, sier Frank Ellefsen.

Betyr mye

– Gavene betyr all verden for de som får dem, sier Tonje Haugjord Refsnes.

Hun forteller BKU har en anselig mengde ungdommer som benytter de ulike tilbudene som BKU gir. Flere av dem er fra familier hvor den ene eller sågar begge foreldrene har mistet jobben som følge av coronapandemien og har mistet store deler av inntekten, og har følgelig lite penger å kjøpe julegaver for. Andre kommer fra familier med vedvarende lavinntekt.