Mye spennende å gjøre på speidermøtene.

Speiderarbeidet vokser

Speiderarbeidet hos Blå Kors Kristiansand er i vekst. – Mange nye barn og unge er kommet til under pandemien, forteller Yngve Andersson som leder speiderarbeidet.

Av Ivar Eidsaa

– Vi hadde en fin gruppe på Tinnheia med møtedag på onsdagene. Flere av dem som var med, gikk også på fotball og håndball som hadde treningsdag på onsdagene. For å imøtekomme ønskene om å fortsette som speidere, begynte vi å møtes på tirsdagene. Det gav en fin effekt, sier Andersson.

Speidermøtene holdes alltid utendørs.
Speidermøtene holdes alltid utendørs.

Ny speidergruppe på Høietun

Noen av dem som var med i speidergruppen på Tinnheia, var hjemmehørende på Høietun og Mosby. Det var et ønske om å kunne ha et speidertilbud i nærmiljøet. Det ble derfor startet en jentegruppe. Tre jenter var med i starten, men på kort tid telte gruppen 20 speidere. Nå er det over 30 barn og unge som er med i speidergruppen på Høietun.

– Vi var i den heldige situasjonen at flere foreldre var med i starten på de første møtene, og flere av dem valgte å fortsette som speiderledere. Det har gitt en god kontinuitet, fremholder Andersson.

– Vi fant en fin plass på Høietun, i badebukta ved Hestevann, hvor vi lagde en lavvo, sier han videre.

Yngve Andersson
– Speiderarbeidet har vokst godt under pandemien, sier Yngve Andersson.

Lite frafall under pandemien

Men plassen lå litt værhardt til, og speiderne fant en ny plass ved Hestetjønn barnehage hvor det var både gapahuk og bålplass.

– Der har vi vært fra oktober, sier Andersson.

Responsen under pandemien har vært god. Frafallet som andre lag og foreninger har erfart, har Blå Kors-speideren sluppet. Alle har fortsatt og flere nye er kommet til.

I fjor bygde speidergruppen på Tinnheia en bålhytte i Ledningsedalen på Tinnheia, en hytte som er fin å bruke gjennom hele året, hvor man kan brenne bål uten at speiderne blir våte selv på tunge regnværsdager. Speiderne har også egen lavvo på Hellemyr.

Speiderne får prøve seg på varierte aktiviteter.
Speiderne får prøve seg på varierte aktiviteter.

Aktivitetsløyper

Speidertilbudet retter seg mot barn fra 1. klasse og oppover til og med ungdomsskolealder. Møtene starter med flaggutrulling, hvor speiderne synger flaggsangen til flagghilsen, og det er noen ord til åpning, innen man fortsetter med et tema som et knyttet opp til dyktighetsmerket.

– Da lager vi aktivitetsløyper hvor speiderne får brukt ferdigheter og kunnskap. Quiz hører også med, og er alltid populært. Vi har tre dyktighetsmerker på høsten og tre på våren, sier Andersson.

Yngve Andersson har tro på at den gode trenden som speiderarbeidet nå opplever kan fortsette.

– Kristiansand er en by i vekst, og flere nye bydeler er kommet til. Det er flere boligstrøk hvor det ikke er så mange aktiviteter. Erfaringen vår er at får vi etablert et tilbud i nærmiljøet, så får vi en god respons rimelig raskt. Vi vil gjerne etablere oss i nye boligstrøk som ikke har eget speiderarbeid, men er avhengig av å få med voksne som ledere, sier Ynge Andersson.

Møtene starter alltid med flaggutrulling, og flaggsangen synges.
Møtene starter alltid med flaggutrulling, og flaggsangen synges.