‘- Det er så fint å kunne hjelpe andre

– Det fine med Blå-markedet er at mange kan få samme hjelp som jeg selv har fått, sier Cato Wiig.

Av Ivar Eidsaa

– Markedet er også en ypperlig anledning for meg selv til å kunne hjelpe andre, legger han til. Sammen med Camilla Rasch som leder Posebyen Frivilligsentral, et av mange Blå Kors-tilbud i Kristiansand, er nå ute for å invitere bedrifter og enkeltpersoner til å bidra når Blå Kors Kristiansand lørdag 7. mai inviterer til stor fest. Da er det nemlig klart for det årlige Blåmarkedet.

Fikk hjelp hos Blå Kors Kristiansand

- Lørdag 7. mai arrangerer vi Blå-markedet, som gir oss inntekter som gjør at vi kan drive arbeidet vårt på en god måte, sier Camilla Rasch, leder av Posebyen Frivilligsentral og Cato Wiig, som nå er rundt for å besøke sponsorer og samarbeidspartnere.
– Lørdag 7. mai arrangerer vi Blå-markedet, som gir oss inntekter som gjør at vi kan drive arbeidet vårt på en god måte, sier Camilla Rasch, leder av Posebyen Frivilligsentral og Cato Wiig, som nå er rundt for å besøke sponsorer og samarbeidspartnere.

Cato Wiig vokste opp i et svært voldelig hjem, begynte å ruse seg tidlig, kom ofte på kant med loven, og var på god vei til å ende opp som statistikk. Men han er også et godt eksempel på hvilken hjelp Blå Kors Kristiansand kan gi for å bidra til at enkeltmennesker får en ny start i livet. Det var da han kom til Kristiansand han fikk den hjelpen han trengte. I dag hjelper Cato Wiig andre som sliter, etter selv å ha fått hjelp til å komme seg ut av de psykiske traumene som preget ham.

– Jeg er et godt eksempel på hva Blå Kors Kristiansand kan bidra med, forteller han.

– Blåmarkedet er viktig for oss, sier Camilla Rasch.

– Det er inntektene fra markedet som i stor grad er med på å finansiere mye av det arbeidet som Posebyen Frivilligsentral driver i Kristiansand, legger hun til.

Steg-for-Steg-programmet var viktig

–  I alle de vonde årene skrudde jeg av følelsene rett og slett for å overleve. Som rusfri har jeg fått hjelp til å bearbeide dem, finne et fotfeste og komme videre. Det var en lang kamp tilbake, og hjelpen fikk jeg gjennom Steg-For-Steg-programmet som Blå Kors i Kristiansand gir, forteller Cato Wiig.

Da han kom til Kristiansand med lav selvfølelse og få lyse utsikter for sitt videre liv, ble han med i Steg-For-Steg. Han fikk en person som fulgte ham opp, han begynte som frivillig og hjalp til med praktiske gjøremål. Etter hvert som mestringsfølelsen vokste, økte også selvtilliten. I dag er Cato Wiig nærmest som en arbeidende vaktmester å regne. Han jobber sammen med andre som er en del av det samme programmet han selv har fulgt.

[su_pullquote align=»right»]

Et omfattende arbeid

Inntektene fra Blåmarkedet er med på å finansiere et bredt tjenestetilbud i regi av Blå Kors Kristiansand. Posebyen Frivilligsentral er bare et eksempel.

Camilla Rasch er leder for Posebyen Frivilligsentral. Sammen med et par hundre frivillige, eller tidgivere som det nå kalles i Blå Kors-regi, tas eldre med på sykkeltur. De som trenger hjelp og oppfølging i hjemmet til praktiske gjøremål får det.

Barnas Stasjon gir et tilbud til barnefamilier som av ulike årsaker trenger å følges opp. Blå Kors har også et rikt kulturtilbud, så som månedlige konserter under konseptene Blå Gospel og Blå Torsdag. Steg-for-steg-programmet er nevnt. I tillegg kommer et nytt tilbud, kalt Blå Kors Ung, som retter seg til ungdommen.

– I tillegg kommer Blå Kors ferier hvor Blå Kors i fjor kunne gi et ferieopphold til over to tusen personer, enkeltmennesker og familier som ellers ikke ville hatt råd eller anledning til å kunne feriere, forklarer Rasch.

Snakk om Mobbing

– Vi må heller ikke glemme Snakk om Mobbing, det nye chattetilbudet for å nå barn og unge som mobbes, sier hun.

I tillegg kommer etterverns arbeidet. Blå Kors Kristiansand har overgangsboliger ved flere adresser i Kristiansand, myntet på dem som er ferdig med rusbehandlingen og som trenger et husvære på veien tilbake til livet.

Ved Mjåvann Arbeidstreningssenter gis det et arbeids- og opplæringstilbud til en rekke personer som trenger det. Blå Kors driver også en omfattende rusbehandling ved Borgestadklinikken avdeling Loland, og de har også en videregående skole, Øvrebø Videregående skole på Loland. Foreningen i Posebyen har tilbud som Kompetirsdag, møtetilbud, kor, bibelgrupper, fengselsarbeid og et omfattende speiderarbeid.

[/su_pullquote]

Hjelp til selvhjelp

– Det er slik arbeidet drives, hjelp til selvhjelp, sier Cato, og legger til at han er dypt imponert over hva Blå Kors i Kristiansand får til selv med små midler.

– Blå Kors Kristiansand har brukt betydelige ressurser for å få meg på bena og gi meg den hjelpen jeg trengte for å mestre livet. Alternativet hadde vært å fortsette livet på gaten, gått ut og inn av fengslet, fortsatt å ruse meg, fått tilbud om behandling og så etter en kort stund vært ute igjen til det samme livet, med det resultatet at jeg hadde kostet samfunnet mange millioner. Det er en god investering for både for samfunnet og den enkelte som får hjelp, at medarbeiderne i Blå Kors stiller opp, sier han.

Mange stiller opp

Fjorårets marked ble en suksess. Godt over 200.000 kroner kunne Blå Kors bokføre i inntekter. En rekke bedrifter og privatpersoner stilte virkelig opp. Mange gav varer og utstyr som kunne selges fra de mange bodene. Flere bedrifter valgte også å yte en praktisk håndsrekning, hvor medarbeiderne var med som frivillige under selve markedsdagen. Flere av dem betjente blant annet de mange salgsbodene.

Nå er de begge rundt for å be bedrifter og private om yte sin skjerv også i år.

– Vi håper vi blir tatt godt imot. Jo mer vi kan få til under markedsdagen, jo flere kan vi hjelpe, sier hun.

– Det artige er jo at så å si alle bedrifter og andre bidragsytere som var med i fjor også er med i år, smiler Cato.

Yrende liv

Camilla Rasch og Cato Wiig lover et yrende liv under markedsdagen 7. mai. Det blir mange aktiviteter for barna. Det blir auksjoner og utsalg, lotterier og mye liv. Det blir cafè og servering. Grillene skal holdes varme gjennom hele dagen, og utbudet i salgsbodene vil være svært variert.

– Vi bruker også dagen til å informere publikum om det arbeidet Blå Kors driver i Kristiansand. Vi åpner lokalene for å ufarliggjøre det å komme, og gjøre arbeidet vårt kjent. Alle er velkomne, naboer, tilreisende og selvsagt byens befolkning for øvrig, forteller Camilla Rasch.

– Vi oppfordrer dem som måtte ha noen i nær relasjon, det være seg familie eller på jobb, å komme for å ta en titt. Er det ønskelig med en samtale over en kopp kaffe i ettertid, stiller vi selvsagt opp til det, smiler Rasch.

Egen leilighet

– Da jeg begynte her, hadde jeg ingen drømmer for livet. Jeg så ikke noe liv for meg der fremme. I dag er jeg rusfri. Jeg er blitt gjeldfri. Jeg har jobb og jeg har kjøpt leilighet, den første leiligheten jeg noensinne har eid. Det er mulig å få et rusfritt liv, et A-4-liv med jobb og gode fremtidsmuligheter, men det er ikke alle som klarer å komme dit uten å få hjelp. Den hjelpen kan Blå Kors gi, sier Cato.